4 iunie 2008

Indiana Jones nu si-a facut temele

Ultimul film din seria Indiana Jones suna bine, insa nu pentru toata lumea. Peruanilor, in special, le suna cam fals. Iar istoricilor peruani le suna fals de tot! Pe scurt, oricat de bine s-ar lega actiunea si oricat de OK s-ar misca Harrison Ford la varsta lui, se pare ca scenariul are fisuri grave. Cel putin asa sustine un istoric peruan, Hugo Neyra, intamplator directorul Bibliotecii Nationale din Lima.

Potrivit AFP, in opinia lui Neyra exista lucruri "scandaloase" in filmul acesta. Sunt personaje care vorbesc o limba cu totul nepotrivita, precum si o confuzie deloc onorabila intre Amazonia si Yucatan. De asemenea, furnicile care mananca oameni si cascadele care apar in film nu se regasesc nici pe departe la locul faptei. In plus, celebrele desene de la Nazca apar in cu totul alta parte decat acolo unde sunt ele in realitate. Mai rau, priamida mayasa Chichen Itza, de felul ei in Mexic, apare in film ca fiind in Peru. Sa ne intelegem: e ca si cum ai zice ca Sfinxul din Bucegi se afla in Ungaria!
OK, stim, este o fictiune, altfel una bine realizata din punct de vedere vizual, ba chiar si in ceea ce priveste naratiunea, povestea in sine. Cu toate acestea, hibele de documentare sunt destul de mari. Adica suficient de mari incat peruanii sa se isterizeze lejer. Asteptam ca Spielberg si Lucas sa faca un film despre daci, apoi vom reveni asupra subiectului.

Niciun comentariu: