7 august 2009

8% dintre chinezi stiu de ce


Potrivit Independent Online, aproape 8% dintre chinezi apreciaza ca pot avea mai multa incredere in prostituate decat in guvern. Lejer suprinsi? OK, hai sa incercam sa judecam la rece.

Asadar, daca luam de buna asertiunea potrivit careia politica ar fi o curva, atunci nu ar trebui sa vedem o mare diferenta intre guvern si... prostituate. Alta asemanare: in ambele relatii platesti dinainte. La guvern cotizezi cu taxe, impozite si accize, in vreme ce la prostituate platesti anticipat pretul negociat. In ambele situatii, cobori dinainte cu banul, in speranta ca vei beneficia de serviciile scontate.

Si acum, ca ne-am definit cadrul, hai sa filosfam!

Diferenta consta in faptul ca la guvern esti obligat sa cotizezi oricum, indiferent daca esti multumit de ceea ce primesti in contrapartida sau nu. Iar daca nu iti place, si ai vrea un alt guvern, schimbarea lui nu depinde doar de tine, lucru de care guvernantii sunt pe deplin constienti si, in consecinta, profita.

In cealalta situatie, poti refuza oricand sa mai platesti o prostituata, daca nu iti convine ce iti ofera pentru pretul platit. Iar ea este constienta de lucrul acesta, stie ca o poti schimba oricand cu o alta, de unde si atitudinea ei ceva mai grijulie fata de nevoile tale.

Asadar, e de mirare ca acei 8% dintre chinezi au mai putina incredere in guvern decat in curve? Abia astept un sondaj similar printre romani!

Niciun comentariu: