24 august 2009

De maine, ne mutam in Franta!


Mes chers francophones, il semble que nous sommes des idiots.

Adica voiam pentru ca sa zic cum ca vorbitorii de limba franceza sunt, asemenea subsemnatului, oarecum fraieri, in cazul in care inca mai presteaza munci in eterna si fascinanta noastra patrie.

Este, totusi, o stare de lucruri ce ar putea inceta. Si, daca ne mai lipsea un argument, iata ca tocmai ce am facut rost de el.

Totul pleaca de la o companie elvetiana, UBS pe numele ei, specializata in studii de piata. Trecand peste pretul usturoiului vandut in piata aflata la doua statii de tamvai de mine, "svitzerlandezii" in discutie au descoperit ca, in medie, un mandru angajat pe aceasta planeta munceste cam fix 1.902 ore pe an. Exceptie fac francezii, care travaillent incredibil de putin.

Conform studiului citat, cei mai muncitori dintre muncitori ar fi egiptenii, mai precis cei care vietuiesc in Cairo si care contabilizeaza fiecare 2.373 de ore transpirate anual. La capatul opus s-ar afla francezii. Am detalii de pe Yahoo.fr: daca in Paris se munceste 1.594 de ore pe an, in Lyon lumea se oboseste doar 1.582 de ore in fiecare an.

Ma intreb daca elvetienii care au efectuat cercetarea nu au ajuns si in Romania. Probabil insa, este preferabil sa nu ma mai intreb nimic si sa ma duc eu in Franta. Sau poate nu? Nu stiu!

Vorba englezului Goethe: qui vivra verra!

Niciun comentariu: