23 ianuarie 2009

Politetea ucide!


Pe lista exceselor ce reprezinta o amenintare la adresa vietii voastre ar trebui sa adaugati si politetea. Adica puneti-o undeva alaturi de tigari, grasimi, alcool, E-uri si munca!

Serios, eu asta se deduc dintr-un studiu efectuat de David Savage, de la Queensland University of Technology, si citat de BBC. Potrivit acestui specialist in economie comportamentala (sau cum s-o fi traducand meseria unui "behavioural economist"...), multi gentelmani de pe Titanic ar fi facut pasul spre taramul cu lumina si verdeata din prea multa politete.

In opinia sa, englezoii cei plicticos de politicosi au facut prostia de a sta cuminti la cozile formate pentru urcarea in barcile de salvare. Marea grija a domnilor a fost sa acorde prioritate femeilor si copiilor. Dupa care li s-a parut jenant sa se inghesuie si ei in barci ori sa sara peste bord cu un butoi in brate.
Mai mult, dupa ce si-au vazut nevestele si odraselele salvate, gentlemanii s-au retras elegant in spatele vaporului spre a fuma o tigara, a bea un pahar si a face conversatie. Ca sa nu existe riscul vreunei confuzii, precizez ca toate acestea se petreceau in vreme ce Titanicul se scufunda. Si uite asa s-au inregistrat 1.500 de victime.

Insa cel mai distractiv detaliu al studiului citat mi s-a parut a fi observatia ca americanii ar fi avut mai multe sanse de supravietuire pe Titanic, pentru ca sunt mai individualisti decat britanicii. Care britanici sunt mai inclinati sa fie gentlemani. Concret, m-a umflat rasul la imaginea unui Titanic plin cu romani!

Un comentariu:

alexsavitescu spunea...

Românii ar fi organizat, în zece minute, următoarele:
- o loterie măsluită, cu bilete tipărite în sala cazanelor
- o paranghelie cu lăutari, nu cu violonişti
- un concurs de mîncat cu mîna din butoiul cu peşte sărat
- un Eurovision cu manele

La sfîrşit, singurii supravieţuitori, poate chiar ăia din film, ar fi clănţănit pe apă următoarea cugetare: "Chizda măsii de treabă, ce mari chestii făceam noi acuma dacă nu muream! Căca-m-aş pe soartă, tocmai aveam de gînd să inventez dioda, peste 50 de ani! N-a fost să fie!"