4 ianuarie 2009

Rusii se jura ca nu mai duc pahar la gura


Am vaga impresie ca expresia "a bea ca un polonez", consacrata de francezi (pe limba lor "boire comme un polonais"), le incalzeste rusilor sufletele aproape la fel de mult ca o votculita. In treacat fie spus, traiesc cu banuiala ca 1 votculita = min. 500 gr. Dar sa trecem peste asta, pentru ca nu ii suspectez pe bautorii profesionisti din Rusia ca ar cunoaste prea multe rafineturi in materie de proverbe ale limbii franceze.

Revenind, rusnacilor le tresare orgoliul lor national - e drept, uneori cam greoi... - atunci cand aud spunandu-se despre altii ca beau ca spartii. Probabil pentru ca asta ii face sa se simta mai bine, adica ii deranjaza mai putin. Ca de pilda, pe medicul-sef al Rusiei, care este citat de Telegraph.co.uk zicand ca apetitul rusilor pentru alcool ar fi un mit.

Daca n-ati murit inca de ras, cititi mai departe!

Ah, nu stiati ca Maica Rusie are un medic-sef? Ei bine, are unul, iar acesta, va rog!, nu trebuie confundat cu ministrul sanatatii. Actualul ocupant al acestui post, Evgheni Briun, sustine sus si tare cum ca povestile despre consumul de vodca al rusilor ar fi perfect neadevarate si ca ele si-ar avea originea in relatarile de pe front, pe cand soldatii erau imbatati, ca sa nu bage de seama ca misiunea lor este de fapt aceea de a fi carne de tun.

Mai conteaza ca, la ora actuala, consumul mediu anual de alcool pe cap de locuitor in Rusia este de 15 litri? Si, pentru a avea un sistem de referinte minimal, precizez ca englezii trag la masea doar 11,2 litri de pe an, in vreme ce americanii se fac de rusine drojdind numai 8,4 litri.

Asa ca, hai noroc! Hm!... Oare cum s-o fi zicand asta pe limba lui... lui... aaa... Tolstoievski?

Niciun comentariu: