4 octombrie 2009

Premiile Ig Nobel 2009


Asa cum Zmeura de Aur este un fel de anti-Oscar, la fel si premiile Ig Nobel reprezinta o parodie la adresa adevaratelor premii Nobel. Ei bine, acestea tocmai  au fost decernate.

Cine doreste sa studieze intreaga lista a fericitilor castigatori poate merge la http://improbable.com/ig/winners/#ig2009. Eventual, aflati de aici, in viteza, cateva dintre cercetarile si inventiile premiate.

Personal, am fost impresionat sutienul cu functie dubla, onorat cu premiul pentru sanatate publica. Nu stiu la ce va ganditi, dar ideea este ca, la nevoie, poate fi folosit si ca masca de gaze (vezi foto). Involuntar, am clipit insistent afland ca premiul pentru biologie a fost inhatat de chinezii care au studiat reciclarea deseurilor casnice cu ajutorul unor bacterii prezente in fecalele ursilor panda. O sa tin minte, promit.


Premiul pentru economie a ajuns in seifurile a patru banci din Islanda, pentru contributia lor la falimentul tarii. Tare! Ca veni vorba de banci, premiul pentru matematica a revenit guvernatorului Bancii Centrale din Zimbabwe, care a reusit performanta de a emite bancnote cu valori cuprinse intre un cent si o mie de miliarde de dolari. (Nu vreau sa ajung vanzator acolo si sa fiu nevoit sa dau restul!)

Apoi, nu cred ca il voi uita niciodata pe elvetianul care a demonstrat stiintific ca o sticla de bere goala este o arma mai eficace decat o sticla de bere plina, in caz de bataie generala intr-un bar. Isi binemerita premiul pentru pace, mai ales ca a precizat ca un craniu uman poate fi crapat, totusi, atat cu o sticla de bere plina, cat si cu una goala! Si, daca tot suntem la capitolul alcool, sa mai zicem ca premiul pentru chimie a fost insusit de cercetatorii mexicani care au transformat tequila in diamante.

In sfarsit, as zice nu sunt de ignorat nici studiile acelor englezi care au determinat ca o vaca poate da mai mult lapte daca ii dai un nume, spre deosebire de o alta nebotezata. Cum sa nu ii iubesti si sa nu le acorzi premiul pentru medicina veterinara?

Niciun comentariu: