21 iunie 2009

Ultimul amanet


E criza. Deci e de rau. Adica traim vremuri in care tot mai multi oameni ajung la casele de amanet. Dar ce se intampla cand ai bani de dat si nu mai ai nimic de amanetat?

Sa zicem ca ai pierdut deja la amanet telefonul, televizorul, brosa bunicii, cerceii fetitei si, cand nu s-a mai putut, ti-ai amanetat si verigheta. Pe care n-ai mai recuperat-o, spre disperarea nevestii si a tuturor rudelor. Si dupa? Mai e ceva de amanetat, daca te incapatanezi sa nu renunti la frigider, ca e vara? Ei bine, da! Iti mai poti amaneta sufletul.

Pare a fi o poveste, lejer faustiana, dar aceasta este politica de creditare a unei institutii financiare nonbancare din Lituania, o tara lovita de criza, pare-se, fix acolo unde ii este mai greu voinicului.

Potrivit RussiaToday.com, la o astfel de strategie a apelat Kontora, o companie ce acorda credite populatiei fara nici o alta garantie decat "esenta nemateriala clientului, mai exact a sufletul sau nemuritor".

In schimbul unei semnaturi pe un astfel de contract, lituanienii pot primi intre 80 si 800 de dolari, cu o dobanda de 1%, pe o perioada de 90 de zile. Asta in conditiile in care sufletul clientului ramane in proprietatea companiei pana ce este rambursat si ultimul cent.

Asa cum era si de asteptat, Biserica apreciaza ca aceasta practica este periculoasa pentru credinciosi. Si totusi, la ghiseele Kontora este coada...

Niciun comentariu: