19 iulie 2009

Fara amnistie, cinstea te poate costa 3.000 de euro


A fi om cinstit este cel putin dificil. Asta, ma rog, in cazul in care nu ete s o trasatura de caracter foarte costisitoare.

Poate sa para exagerat, insa asta se intelege dintr-o stire BBC, referitoare la un om care a reusit sa returneze o carte la biblioteca dupa nu mai putin de 46 de ani.

Povestea lui este oarecum simpla. David Hall avea 10 ani cand tatal sau i-a cerut sa imprumute de la biblioteca, pentru el, cartea Engineering Workshop Practice. Copil fiind, s-a executat fara discutii, dupa care a si uitat.

Insa drama lui de om cinstit a inceput abia in clipa in care, dupa multi ani, a gasit in pod cartea imprumutata pe numele lui. Ar fi vrut sa o returneze, numai ca ar fi avut de platit ceva penalitati pentru intarziere. Asa ca s-a abtinut.

In fine, a indraznit sa o duca inapoi abia in clipa in care a aflat ca biblioteca respectiva acorda o amnistie tuturor celor care restituie o carte pe care au omis sa o inapoieze. Nu a ratat ocazia si a dus frumos volumul la biblioteca, scapand astfel de o amenda care crescuse de-a lungul anilor la frumoasa suma de 2.500 de lire sterline, adica 2.910,671 de euro la cursul de azi.

V-ati prins, nu? Daca ducea cartea fara amnistia cu pricina, era bun de plata! Uite de-asta spuneam ca a fi cinstit poate fi o trasatura de caracter costisitoare...

Niciun comentariu: