12 decembrie 2008

Soacra dauneaza grav sanatatii?

Incep prin a va spune ca nu vreau sa fac nici un fel de referire la bancurile (rautacioase?) cu si despre soacre. De asemenea, pentru cine m-ar suspecta de rafuieli personale, precizez ca n-am avut parte de soacra. Nu ca n-as fi fost insurat timp de un deceniu si mai bine, dar potentiala mea soacra s-a grabit sa plece putin (mourir c'est partir un peu, pour les conaisseurs), cu ceva vreme inainte sa ma casatoresc. Probabil n-am meritat-o, ce sa mai zic?

Acestea fiind zise, iata ce ne spun, pe scurt, cercetatorii japonezi, citati de Telegraph.co.uk: convietuirea cu socrii nu e deloc sanatoasa. Au!

Si, cand afirma asta, ei se bazeaza pe niste studii potrivit carora femeile care locuiesc impreuna cu socrii au de trei ori mai multe sanse sa bifeze pe fisa lor medicala o afectiune cardiaca, fata de alte femei, care isi impart spatiul locativ doar cu sotul si, eventual, copiii. Daca scapa de bolile de inima, sotiile aflate in aceasta situatie sunt candidate serioase macar la hipertensiune, daca nu cumva chiar la diabet.

In treacat fie spus, riscurile pe care le prezinta convietuirea cu socrii cresc simtitor in perioada sarbatorilor. Chiar nu imi propun sa fiu cinic, Doamne iarta-ma! Si sper ca veti intelege ca, avand in vedere acest studiu, tin mortis sa le urez sarbatori fericite tuturor sotiilor care impart acoperisul cu soacrele.

Totusi, barbat fiind, nu ma pot impiedica sa nu ma intreb de ce studiul cu pricina nu face referire si la barbatii care traiesc cu socrii. Voi presupune ca problema necesita o alta cercetare, o alta abordare, un alt buget etc.

Intre timp, va promit, voi revedea cunoscutul Monster-in-Law. Pe bune, candva chiar mi s-a parut un film OK. Sa vedem acum!

Niciun comentariu: